Kirkkoon liittyminen

Oletko kiinnostunut liittymään ortodoksiseen kirkkoon?

Oletko kiinnostunut liittymaan kirkkoon

Kirkkoon liittymistä harkitsevan ensimmäinen askel on tutustua oman alueensa kirkkoon ja keskustella asiasta papin kanssa. Lähimmän kirkon ja siellä toimitettavien jumalanpalvelusten tiedot löytyvät seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista.

Seurakuntamme papiston yhteystiedot löydät tästä. Papin kanssa voitte pohtia yhdessä, miten kirkkoon liittyminen etenisi kohdallasi. Seurakunnassa järjestetään vuosittain useita katekumeenikursseja, jotka alkavat syksyllä ja kestävät aina pääsiäiseen saakka.

Voit myös olla yhteydessä seurakunnan päivystävään pappiin. Päivystävä pappi auttaa ja vastaa myös kaikissa muissa kirkkoon ja ortodoksisuuteen liittyvissä kysymyksissä.  

Katekumeenikurssit alkavat syksyllä

Kirkkoon liittymistä harkitseville tarkoitetut katekumeenikurssit käynnistyvät vuosittain yhteisellä infotilaisuudella syys-lokakuussa. Ilmoittautuminen syksyn katekumeeniryhmiin on alkanut. Katekumeeniryhmään voi ilmoittautua sähköisesti oheisesta linkistä.

Katekumeenikursseja järjestetään tulevalla kaudella Helsingin keskustassa, Myllypuron toimintakeskuksessa, Espoossa sekä Vantaalla.

Katekumeeniryhmien syksyn aloitustilaisuus pidetään Seurakuntasalilla 6.9. kello 18. Lisäksi kirkkoon liittymistä harkitseville järjestetään Tutustu ortodoksisuuteen -päivä lauantaina 16.9. kello 9-16.

Tietoa katekumeenikursseista

Ortodoksiseen kirkkoon liittämistä edeltää niin kutsuttu katekumeeniaika. Silloin jäsenyyttä harkitseva tutustuu kirkkoon, perehtyy sen oppiin ja liturgiseen elämään ja tekee lopulta päätöksen liittymisestä. Aikaisemmin kasteen saaneet liitetään kirkkoon mirhavoitelun kautta. Muutoin kirkkoon liittyminen tapahtuu kasteen ja mirhavoitelun sakramenttien välityksellä.

Kurssin käyminen ei ole pakollista, mutta opetus tarjoaa katekumeeneille sekä tiedolliset että kokemukselliset valmiudet liittymispäätöksen tekemiseen. Opetuksessa tutustutaan aktiivisesti ortodoksiseen jumalanpalveluselämään ja perehdytään esimerkiksi ortodoksiseen ihmiskuvaan, sakramenttiopetukseen ja dogmatiikkaan.

Katekumeenivaiheen tukena ovat opetusryhmän pappi, opettaja ja muut ryhmän jäsenet.

Lisätietoja: kasvatustyöntekijä Kaarina Lyhykäinen, 09 85 646 152, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Aikuiskasvatuksen sivuilta saat tietoa seurakunnan toiminnasta, kerhoista ja piireistä. Voit myös tutustua valikoimaan ortodoksista kirjallisuutta tästä.

Käytännön toimenpiteitä

Aiemmasta rekisteristä sinun ei tarvitse erota erikseen, vaan koko oikeudellinen muutos tapahtuu yhdellä lomakkeella. Jos olet ollut yksityisen uskonnollisen yhteisön jäsen, on sinun itse ilmoitettava erosta kyseiseen yhteisöön.

Mikäli sinut on jo kastettu aiemmin jossain kristillisessä kirkossa, uutta kastetta ei tarvita, vaan suoritetaan mirhavoitelun sakramentti, joka vastaa läntisen kirkon konfirmaatiota. Sen jälkeen voit osallistua kaikkeen kirkon toimintaan täysivaltaisena jäsenenä.

Jos sinua ei ole kastettu aiemmin, kaste ja mirhavoitelu suoritetaan kirkkoon liittämisen yhteydessä. Kirkkoon liittämiseksi tarvitset ortodoksisen kummin. Yksi kummi riittää ja hänen tulisi mieluiten olla kanssasi samaa sukupuolta. Kummi toimii jatkossa oppaanasi kirkon elämään. Mikäli et tiedä ketään sopivaa kummia, pappi voi auttaa kummin löytämisessä.

Ennen kirkkoon liittämistä voit vapaasti osallistua jumalanpalveluksiin ja muuhun toimintaan, ainoastaan sakramentit, kuten ehtoollinen on tarkoitettu vain kirkon jäsenille.

Tärkeintä kirkkoon liittämiseen valmistautumisessa on täysipainoinen jumalanpalveluksiin osallistuminen. Jumalanpalveluksissa ortodoksisen kirkon yhteisöllisyys tulee elävänä esiin.

Tervetuloa kirkkoon!


Katekumenundervisning på svenska

Förutsatt att ett tillräckligt antal intresserade anmäler sig är församlingen beredd att ordna en svensk katekumengrupp för dem som överväger att gå med i den ortodoxa kyrkan. Gruppen skulle samlas i Helsingfors.

Om du är intresserad kan du meddela detta till Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Välkommen!


Sivu päivitetty 11.10.2016